De l'esforç de les mans que cuiden les vinyes centenàries a la finca Urpina, el projecte agrosocial d’AMPANS, neixen els vins Urpina.
Les vinyes Urpina, amb 4 hectàrees de terreny, són ecològiques, no utilitzen productes químics i tot el procés es fa gairebé manual. Produeixen vins negres de varietats autòctones sota la denominació d’origen DO Pla de Bages:
Cor Valent, amb una producció limitada d’ampolles que no supera les 800, cent per cent Sumoll, una varietat autòctona recuperada.
Dues Mans, un cupatge amb base de Mandó, una altra varietat que s’està recuperant i que és autòctona del Bages.
U d’Urpina, cent per cent Cabernet, té una producció d’un miler d’ampolles.
3 Nits, un negre de 12 mesos de criança, de la varietat Merlot, amb una forta implantació al Bages.
Al 2020, AMPANS va llençar al mercat Gebrada, el primer vi blanc d’Urpina, de les varietats Picapoll i Macabeu, i enguany acaba de treure l’Alfàbrega, un vi blanc fresc i aromàtic, elaborat a partir de la varietat de raïm muscat blanc.
El nom, Alfàbrega, ha estat inspirat per les seves singulars notes, que recorden lleugerament les plantes aromàtiques, especialment aquesta herba fresca i especiada. L'Alfàbrega destaca per la seva maduració, convertint-se en una opció ideal per als amants dels vins blancs de qualitat.
L'etiqueta del vi Alfàbrega ha estat dissenyada a partir d'una il·lustració original en aquarel·la de l'artista cardonina Noèlia Bernal, usuària del taller d'art inclusiu L'Art de Viure, de la fundació AMPANS. La creació s'inspira tant en les notes de tast del vi com en la planta que li dona nom, reflectint el vincle entre l'elaboració vinícola i el compromís social de la fundació.
El taller L'Art de Viure té com a objectiu proporcionar a les persones usuàries del Centre Ocupacional d'AMPANS les eines i el suport necessaris per descobrir i desenvolupar el seu talent artístic, potenciant-lo i posant-lo en valor dins la societat.
Els vins Urpina, guardonats en nombrosos concursos de vins d’àmbit local i internacional, són una explosió de color, aromes i sabors que us convidem a descobrir. Si en el seu tast trobeu la nostra estima i dedicació, haurem assolit el nostre propòsit.