Muntanyola és un projecte fruit de la voluntat de la Fundació AMPANS de generar oportunitats laborals per a les persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o situació de vulnerabilitat que acompanya.

Un projecte que ofereix oportunitats i reconeixement social a partir de l’elaboració de formatges que han aconseguit mantenir el prestigi dels seus orígens, la qualitat artesanal i el reconeixement en premis nacionals i internacionals.

Aquest projecte social neix de la voluntat dels formatgers Jaume Coll i la seva esposa Maria de no deixar perdre, amb la seva jubilació, el llegat de més de 20 anys de formatges Muntanyola, i a l’any 2015 AMPANS agafa el testimoni del mestre formatger per continuar endavant amb el projecte.

La formatgeria està situada a una finca rural de Sant Salvador de Guardiola, a la comarca del Bages, a recer de les muntanyes de Montserrat. Una finca que va ser donada en vida per un matrimoni amb dos fills amb discapacitat intel·lectual, amb la finalitat de que fos destinada acollir-hi persones amb necessitats de suport. Avui, la finca Urpina és un projecte agrosocial que, a part de la formatgeria, es dedica al cultiu de vinyes i elabora els vins Urpina i acull una llar on hi viuen 21 persones amb discapacitat intel·lectual.

El nostre ramat propi de cabres, que cuidem de ben a prop perquè els formatges Muntanyola conservin tot el seu sabor, l’essència i el saber tradicional que caracteritza els nostres formatges.

Compromesos amb el medi ambient a Formatges Muntanyola busquem la manera de ser autosuficients i sostenibles, amb la instal·lació d’una caldera de biomassa que subministra l’energia a la formatgeria i la granja. Conscients del privilegi de natura i paisatge que ens envolta, aquest terreny és ideal pel nostre ramat de cabres que pastura a camp obert, mantenint en harmonia les necessitats productives i la conservació de la finca.

Formatges Muntanyola està adherit al sistema de venda de proximitat promogut pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

La venda de proximitat és la venda de productes agroalimentaris, procedents de la terra o de la ramaderia o bé com a resultat d’un procés d’elaboració o de transformació que els productors o les agrupacions de productors agraris fan en favor del consumidor o consumidora final, directament o mitjançant la intervenció d’una persona intermediària.

La venda de proximitat inclou la venda directa i la venda en circuit curt.

La venda de proximitat s’identifica amb un logotip, que indica:

- El decret que regula aquest tipus de venda

- El nom de la Generalitat de Catalunya

- La modalitat de venda: directa o en circuit curt

El Decret 24/2013, de 8 de gener, regula l’acreditació de la venda de proximitat de productes agroalimentaris.